SEO traffic

  • Hem
  • Sökmotoroptimering
  • SEO kurs
  • E-handel
  • Kontakta oss
  • Sitemap

SEO i ett historiskt perspektiv del2.

01 september 2012 av admin Lämna en kommentar

> 2002 konstaterades den första uppdateringen av Google, nu var det inte bara en uppdatering av Page Rank.

> 2003 började det komma regelbundna uppdateringar först ut var Boston Update ändringar av algoritmer för den månatliga uppdateringen. Sedan kom Cassandra Update som berörde länkars kvalitet. Samma år kom också   Diminic Update som innehöll bestämmelser för hur backlinks räknades. Det kom fler uppdateringar detta år bla för att sätta stopp för sökordspamning. Google ändrade också från att uppdatera varje månad till att uppdatera varje dag.

> 2004 Austin Update kom detta år och var en fortsättning på att stoppa sökordsspamning och osynlig text. Med Brandy Update kunde nu Google ta hänsyn till synonymer vilket öppna upp för en ny syn på sökord.

> 2005 No follow på länkar introduserades av i sammarbete med Yahoo och Microsoft avsikten var att förhindra spam. Google började använda sökhistorik för att anpassa sökresultaten. Det var fler uppdateringar detta år och den mest tydliga var nog Jagger Update för att råda bot på länk farmar länkar med låg kvalitet och betalade länkar. XML sitemaps ersattes nu html sitemaps. Hanteringen av bl a redirects 301 0ch 302 uppdaterades med Daddy Updates.

> 2006 – 2009 var en period med lite stiltje från Googles sida vad gäller uppdateringar. Google suggest lanserades i slutet av denna tidsperiod. Google suggest är dropdown lista med förslag vid sökning.

> 2010 Google Places Update kom nu och vilket innebar lokala sökresultat och möjligheter till att annonsera lokalt. Den kanske mest betydelsefulla uppdateringen var May Day Update som fick ”long-tail traffic” att minska radikalt.  Nu kom också varumärken att prioriteras i sökresultaten genom Brand Update. Detta år bekräftade Google att man tar hänsyn till sociala signaler från Facebook och Tvitter när man avgör rankning i sökmotorn.
Goggle suggest utvecklades till Google instant vilket innebar att förslag presenterades medan man skriver i sökfältet.

> 2011 var ett händelserikt år med Panda Farmer som den stora uppdateringen. Avsikten var att skräpsidor ej skulle placera sig högt i sökresultatet. Uppdateringen hade stor påverkan och drabbade många sidor med låg kvalitet som t ex länkfarmar. Panda 2.0 som bl a tog hänsyn till om sidan var blockerad i webbläsaren Crome.  följdes av Panda 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5 med mindre uppdateringar.
En uppdatering värd att nämna är Freshness Update som belönade nytt material med att komma högt i sökresultatet.
Google lanserade attributen -rel=”prev” och re=”next” för att komma tillrätta med duplicate content och crawl problem.

Google Yahoo och Microsoft har  sammanställde  html taggar (shemas) för att underlätta för webbmaster att få ett bättre sökresultat. Shema.org

Denna sammanfattning är några av de uppdateringar  som påverkat resultatet vid sökning på Google. Ändringarna drabbar oss (Google .se) med fördröjning och kan märkas lång tid efter ändringar skett för andra regioner. Googles arbete med att presentera ett så relevant och kvalitetsmässigt resultat för en sökning har föranlett Google att kontinuerligt göra uppdateringar med nya och ändrade algoritmer (bestämmelser).
I stort sett så har uppdateringarna inte föranlett några större förändringar av arbetet med sökmotoproptimeringen. Den enkla slutsatsen är att bara följa Google anvisningar och att undvika att krångla till det med tveksamma metoder som till slut kommer att fasas ut av Googles uppdateringar.

 

Arkiverad under: Sökmotoroptimering Taggad som: SEO historia

SEO i ett historiskt perspektiv del1.

30 maj 2012 av admin Lämna en kommentar

Vi har följt hur utvecklingen av sökmotoroptimering under många år och här följer några viktiga milstolpar under 1993-2000.

  • 1993 kom den första webbläsaren Netscapae Navigator och alla sidor granskades manuellt.
  • 1994 lanserades Yahoo  och samtidigt kom Webcrawler och nu indexeras webbsidor.
    Den första SEO aktiviteten var att registrera sin webbsida hos Yahoo och onpage optimera webbsidan
  •  1995 var ett händelserikt år då både Internet Explorer och Alta Vista såg dagens ljus. Alta Vista kom med en kraftfull webcrawler. Nu domineras SEO av onpage optimering och registrering i sökmotorn blir mindre viktig.
  • 1996 kom Yahoo kom med en nylansering och nu drivs Yahoo av  Alta Vistas sökmotor.
  • 1997 började började cloaking användas för skydda kod för konkurrenter. Cloaking blev med tiden ett sätt att framförallt presentera en sida för sökmotorn och en för besökaren.
  • 1998 DMOZ katalogen kom ut och det blev snabbt en viktig  SEO-åtgärd att komma med i katalogen.
    Detta år kom även Google ut på marknaden. Nu blir Internet Explorer den populäraste webbläsaren och Netscape tynar bort.
  • 1999 nu är Yahoo och Google de dominerande sökmotorerna.
    Detta år hålls också den första konferensen inom SEO ”Search Engine strategies 99” i USA.
  • 20000 lanserades Google Toolbar och nu kunde man få ett mått på  betydelsen av inlänkar genom att läsa av Page Rank. Nu hade också SEO blivit mycket av att skaffa inlänkar. Vikten av ankartexten kom att betyda mer och mer i SEO arbetet.
    Google Adwords såg också dagens ljus detta år.

De som sysslade med sökmotoroptimering under denna period var en liten skara och företag inom SEO- branschen var ett tämligen okänt begrepp för de flesta.

I del 2. 2001 -2012  som  publiceras inom kort kommer det att handla om Google och hur dess algoritmer avspeglat sig på arbetet med sökmotoroptimeringen.

Arkiverad under: Sökmotoroptimering Taggad som: SEO historia

Brand Signals

19 oktober 2011 av admin Lämna en kommentar

Alla som sysslar med sökmotoroptimering följer Googles förändringar av algoritmerna. Det senaste som uppmärksammats är att varumärkes relaterat vid en sökning viktas vid rankning i sökresultatet. Detta innebär t ex att om man söker på kläder så har man fördel om man har ett känt varumärke som t ex H&M. Som alltid är det Googles avsikt att presentera så kvalitativa och relevanta sidor som möjligt vid en sökning. Exakt allt vad Brands Signal baseras på står skrivet i stjärnorna men att ett känt varumärke är en del av det kan man vara rätt säker på. Hur Google bedömer om ett varumärke är stark(känt) vet man ej men man kan anta att det är +1, likes och Google places som bl a ligger till grund för bedömningen. Det kanske främsta kriteriet är hur många som söker med varumärket.

Vad som exakt är de viktigaste när det gäller Brands Signals finns det som sagt inget konkret underlag för utan som med alla ändringar av Google algoritmer så får man avvakta och göra en hel del tester för att förstå de underbyggande kriterierna.

Arkiverad under: Sökmotoroptimering Taggad som: brand signals

First Link Priority

15 juli 2011 av admin Lämna en kommentar

First Link Priority innebär att när Googles skannar av en sida och det finns fler länkar till en annan sida så är det den första länken som Google stöter på som registreras. Nästa länk som pekar på samma sida ignoreras.
Vad man skall tänka på är att ankartexten på en länk är mer värd än alt-texten för en bild. Om det är möjligt så skall man lägga textlänken före bildlänken för att få mer länk-kraft.

Många sidor är så strukturerade att menyn kommer överst i källkoden. Detta är inga problem så länge länken till en sida i menyn är en bra ankartext. Om man vill ha länkar från innehållet som första länk som Google hittar så kan man göra så att menyn fortfarande är överst  men i källkoden under innehållet. Ett sätt att lösa detta är att använda absolut position.

Om man vill visa en bild på sidan men vill att ankartexten skall registreras av Google så kan man bl a göra så här.

<a href="http://www.exempel.se" class="bilden">Texten som Google skall se</a>
.bilden{
	display:block;
	text-indent:-1500em;
	background: url(bilder/bilden.png) no-repeat 0 0;
	width:100px;
	height:70px;
}

Hur viktigt allt det här med First Link Priority är kan diskuteras Google själva antyder att man kan ignorera detta. Se vad Google säger

Arkiverad under: Sökmotoroptimering Taggad som: First Link Priority

Ranking och svarstider

17 juni 2011 av admin Lämna en kommentar

Det märks nu att Googles tar hänsyn till svarstiderna för rankingen på resultatlistan vid sökning på sökmotorn. Det är dags att se över webbplatsens sidor och optimera bilderna eller helt enkelt ta bort en del bilder. Snabba svarstider är också viktiga för att besökaren skall stanna kvar på webbplatsen och inte uppleva webbplatsen som seg.

Apica är ett företag som arbetar med webbprestanda och presenterade i våras en undersökning som belyser svarstidernas betydelse för att placeras högt i rankingen. Undersökningen ger en god bild av hur viktigt det är med svarstiderna.

Allt som går att göra för att minska svarstiderna är nu viktigt att ta itu med inte bara bilder. Om man t e x  inte tycker att facebooks gilla-knapp inte har något värde för webbplatsen så är det lika bra ta bort den. Här ett exempel på vad gilla-knappen kan innebära för en webbplats när det gäller svarstiden.

Arkiverad under: Sökmotoroptimering Taggad som: hämtningstider.gillaknapp, svarstider

Navigering

07 juni 2011 av admin Lämna en kommentar

När man bygger en webbplats så är det praxis att göra navigeringen så att det är så få klick som möjligt för att komma till det innehåll man söker. Denna grundprincip fungerar ej så bra om det är en stor webbplats med många sidor med skilda ämnes-innehåll.

Lösningen är att strukturera navigeringen så att sidor med liknande innehåll länkar till varandra. Som ett exempel kan vi ta om vi har en webbplats om bilar båtar motorcyklar och flygplan. På startsidan så finns det en länk till bilar båtar osv. Sedan om vi tar t e x bilar är det länkar mellan sportbilar skåpbilar transportbilar osv. Och på sidan båtar finns länkar till sidor som rör båtar t e x båtkapell båtmotorer segel osv.

Vinsten av att strukturera navigeringen enligt ovan är inte bara mer överskådlighet för besökaren utan också ur ett SEO perspektiv är det att föredra då relevanta sidor länkar till varandra och att sidorna ej tappar onödigt i kraft p g a många länkar till andra sidor.

M a o så vid navigering av framförallt stora webbplatser med olika innehåll så är det bättre att tänka på relevansen vid navigering än antalet länkar på varje sida.

Arkiverad under: Sökmotoroptimering Taggad som: menu, navigering

Nu erbjuder vi SEO kurs

05 juni 2011 av admin Lämna en kommentar

Nu kan man beställa en grundkurs i sökmotoroptimering här på SEO Traffic . För att få in det rätta ”tänket” när man producerar för webben så erbjuds denna grundkurs in SEO.

Kursen vänder sig till alla utan eller med ringa kunskap om sökmotoroptimering.

Då exponeringen på internet berör allt och alla så är en grundkurs i sökmotoroptimering alla bör ta del av.

Deltagarna kommer att upptäcka direkt praktisk nytta av dessa kunskaper och ge en nytt sätt att se på webbproduktion.

Arkiverad under: Sökmotoroptimering Taggad som: seo-kurs

Varför sökmotoroptimering?

18 april 2011 av admin 1 kommentar

Om man driver ett företag och vill visa sin profil eller om man säljer produkter online så är sökmotoroptimeringen avgörande för att man skall nå sina mål. Att annonsera på sökmotorerna t e x Google Adwords och annonser lite här och där urholkar snart ekonomin. Nu inte sagt att man ej skall använda sig av annonsering på sökmotorerna men det skall ske med urskiljning.

Sökmotoroptimering avsikt att placera en site högt upp i resultatlistan vid en sökning på relevanta sökord. Med tanke på att ca 90%  av besökana kommer via sökning på sökmotorer så inser man vikten av att finnas högt upp på resultatlistan vid en söknng.

Sökmotoroptimering är inget hokus pokus utan kan ses som  en samling riktlinjer för hur en site skall struktureras och presenteras för sökmotorerna ,samt  dess externa in-länkars kvalité.

Arkiverad under: Sökmotoroptimering

Senaste artiklarna

  • Strukturera onlinebutik
  • Komma i gång med annonser på företagssidan
  • Facebook 5 tips för företagssida
  • Bokföring och Redovisning E-handel
  • SEO i ett historiskt perspektiv del2.

Artiklar

SEO traffic Sweden AB | Maila oss